Woordenschat uitbreiden

Ik heb net een korte training afgerond. De training mocht ik bij houtzagerij Twickel in Delden geven. Wat ik zo leuk vind aan mijn werk is, dat ik in veel verschillende vakgebieden terecht kom. Omdat de cursisten mij van alles over hun werk moeten vertellen om hun woordenschat uit te breiden, wordt mijn algemene kennis ook uitgebreid.

Twee van de medewerkers van bovengenoemde bedrijf willen hun Duitse klanten en zakenpartners beter te woord kunnen staan. Beide cursisten hebben nooit echt de Duitse taal geleerd en redden zich op dit moment met handen en voeten, enkele Duitse woorden gemengd met Twents. Zolang de klanten uit de grensstreek komen vormt dit geen probleem. Mijn klanten willen in eerste instantie beter spreken en vooral netjes overkomen.

Tageszeiten
We hebben het dus over alledaagse zinnen gehad, over tijden, hoe je afspraken maakt maar ook over Duitse bijzonderheden zoals waarom je “zum Feierabend” niet altijd feestjes gaat vieren en wat het verschil is tussen een “Feiertag und einem freien Tag”.

 

woordenschat
Baumschaden

Omdat de cursisten hout zagen en verkopen moesten zij mij natuurlijk alles vertellen over bomen en hout. Hierbij kwamen woordenschat oefeningen aan de orde. Meestal ga ik hiervan een mindmap maken, dit geeft een beter overzicht. Uitgaand van een bepaald onderwerp – Baumschaden – verzamelen wij bijpassende woorden.
De volgende oefening is dan, om met deze woorden kleine zinnetjes te maken. Zoals: Die Kugel steckt in der Baumrinde. Der Granatsplitter ist aus Eisen. Die Kugel muss entfernt werden.

kogel

Bij dit verhaal kwam een collega op een gegeven ogenblik met enkele stukken metaal om de hoek. Bijna allemaal stukken metaal uit de oorlog, die in de loop van de tijd door de boom ommanteld zijn. Voornamelijk kogels en granaatsplinters. Ik stond even onder de indruk.

 

 

 

ijzerWilt u ook uw woordenschat uitbreiden? Probeer dan zinnetjes te maken met: der Nagel, der Baum, der Baumschaden, krank, von innen verrottet, nass, sein. En schrijf ze onderaan in het reactieveld.

Eigen woordkeuzes mag natuurlijk ook!