Over hobby’s gesproken – het verschil tussen “wandern” en “spazieren gehen”


Goethe wandernOp zakelijk gebied is het ook handig om een smalltalk te kunnen voeren. En wat is dan gemakkelijker als je iets over je eigen persoon en jouw hobby 
kunt vertellen! Vooral ‘s maandags wordt er graag gevraagd naar je bezigheid van het weekend.
Hoe vertel je dus, wat je in het weekend hebt gedaan?

Ik hoor steeds vaker dat mensen in hun vrije tijd gaan wandelen. Als ze in de cursus erover praten vertalen zij dit met
wandern. Soms zijn ze dan alleen in de stad gewandeld. Dat is het moment waar ik over het verschil van wandern en spazieren gehen ga praten.

Ten eerste zijn dit werkwoorden die in de voltooid tegenwoordige tijd met het hulpwerkwoord sein (zijn) vervoegd worden. Alle werkwoorden die een beweging uitdrukken in het Duits worden met een vorm van sein vervoegd.
Voorbeelden hiervoor zijn: wandelen – wandern, ich bin gewandert, spazieren gehen, ich bin spazieren gegangen, bummeln, ich bin gebummelt.

(let op: ich habe gebummelt betekent zoveel als: ik heb iets heel langzaam gedaan)

De betekenis van wandern of spazieren gehen heeft iets met tempo en doelstelling te maken. Wandern doe je meestal om afstanden te lopen. Spazieren gehen duurt niet langer dan ongeveer twee uur (dit is het resultaat van een kleine enquête van mij onder kennissen) en eigenlijk neem je niets voor een pauze moment mee. Je laat bv. je hond uit of gaat een zondagochtend of zondagmiddag wandeling doen. Het laatste noem je in het Duits Sonntagsspaziergang. Als je naar de stad gaat om bv. te shoppen zeggen wij in het Noorden van Duitsland ich mache einen Stadtbummel oder ich gehe bummeln. Je slentert dus door de stad en kijkt een beetje rond …. einen Schaufensterbummel machen.
Ken je de Amerikaanse film ,
Der Osterspaziergang? Of misschien zelfs het gedicht van Johann Wolfgang von Goethe aus Faust I. Wij zijn vroeger op zondag vaak spazieren gegangen met onze ouders. 

Sinds twee jaar heb ik het wandelen voor mij ontdekt. Daarom is mijn antwoord op de vraag: Was hast du am Wochenende gemacht? Dan ook vaak: Ich war wandern. Und dann meine ich: mehrere Stunden, mit Rucksack, Proviant und manchmal sogar mit Übernachtung.