Solliciteren en werken in Duitsland

Solliciteren en werken in Duitsland is nogal een thema, ook voor werkzoekenden. Ik mocht weer op een sollicitatiebeurs staan en advies geven over hoe te solliciteren in Duitsland. De vragen zijn nogal divers: Welke verschillen bestaan er tussen een Nederlandse en een Duitse sollicitatie? Waar vind ik welke vacatures? Hoe zit het met “Steuer” en “Krankenkasse”? Is er überhaupt vraag naar mijn functie? Hoe ziet een sollicitatie eruit? Waar kan ik een voorbeeld CV vinden?

Hier een aantal van mijn meest gegeven adviezen:

voorbeeld CVHet Duitse CV

  • Advies geven over het CV is soms nog best lastig. Vijf adviseurs hebben vijf meningen. Net als de verschillende werkgevers. Dat houdt in dat het belangrijkste advies is om je CV zo op te maken, dat jij je laat zien en dat het bij jou past. Sommige standaarden zou je wel kunnen aanhouden. Op internet zijn voldoende voorbeeld CV’s te vinden.
  • Het Duitse CV is eigenlijk niet veel anders dan de Nederlandse variant. Houd het op twee pagina’s en overzichtelijk. Laat de lezer zien wanneer je wat gedaan hebt en begin met de beroepspraktijk. Mocht je geen voorblad gebruiken, dan mag een goede sollicitatiefoto op het CV. Hier is een simpel maar goed voorbeeld CV in het Duits.
  • Let op wat in de vacature gevraagd wordt. Wil men een “aussagekräftige Bewerbung”? Dan is het geen overbodige luxe om het in een goede “Bewerbungsmappe” te doen en per post te sturen. Toch gaan ook Duitse werkgevers ondertussen over op e-mailsollicitaties. Hierbij kun je alles wat je in een schriftelijke sollicitatie doet als pdf versturen. Let op: geef alle stukken een duidelijke naam zoals bedrijfsnaam/jouw naam/documenttitel.
  • Jouw zelf gekozen layout laat je op ieder document terugkomen. Ook hiervoor zijn talloze voorbeelden op internet te vinden. Kiez een layout dat bij je past.
  • Neem de moeite en ga zelf met je CV bezig. Je mag graag gebruik maken van een voorbeeld CV. Probeer het zelf te vertalen. Dan ben je namelijk met je eigen vakwoorden bezig en leer je al iets over belangrijke woorden in je vakgebied. Welke woorden worden in advertenties gebruikt? Neem deze over, ook in je motivatiebrief. Laat dan je CV checken en zo nodig corrigeren.
  • Ga op zoek naar de juiste vertaling voor je functie, dat kan nogal verschillen in het Duits.
  • Ik heb hier al eerder over geschreven, misschien is dit ook nog interessant om te lezen.

Vacatures

  • In Duitsland vind je vacatures vaak nog in de zaterdag uitgave van de plaatselijke krant. Deze staan dan ook op de betreffende websites online.
  • Voor administratieve functies is zeker een uitstekende kennis van de Duitse taal een must – vooral op schriftelijk gebied. Ik ga ervan uit dat hier de meeste Nederlandse sollicitanten op afhaken. Misschien vind je een bedrijf dat baat heeft bij een medewerker met uitstekende kennis van de Nederlandse taal? Of zelfs een Nederlands bedrijf, dat voor de Duitse klanten contacten iemand nodig heeft en waarbij de Duitse schrijfvaardigheden niet het belangrijkste zijn? Deze bedrijven vind je niet altijd op vacaturebanken, hier is netwerken zeker aan te raden.
  • Voor vragen over gereglementeerde beroepen verwijs ik naar https://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/de/
  • Werkzoekende Nederlanders kunnen zich ook inschrijven bij de Duitse Arbeitsagentur. Ga naar de dichtstbijzijnde vestiging over de landgrens. Dan heb je toegang tot hun Jobbörse met alle zoekfuncties, mogelijkheid tot CV uploaden en online sollicitaties.

aan de slag in DuitslandAan de slag in Duitsland…

Oké, toegegeven er zijn nog kleine drempels te overwinnen. Krankenkasse en Steuer zijn twee woorden die hierbij passen. Als je in Duitsland werkt ben je ook daar sociaal verzekerd en wordt je loonbelasting naar het Duitse Finanzamt afgedragen. Daarom heb je een Steuernummer nodig, dat je van het Finanzamt krijgt, waar ook jouw werkgever geregistreerd is. Vraag dus jouw toekomstige werkgever naar zijn Finanzamt. Je moet dan jaarlijks in Duitsland aangifte van loonbelasting doen. Verder is het handig om te vragen welke formulieren je nog moet hebben in het kader van voorkoming van dubbele belasting.

Het systeem van ziektewet is ook iets anders geregeld. In Nederland word je bij zorgverzekeraar CZ verzekerd (dat is de verzekeraar die de zaken voor de grensarbeider regelt) en in Duitsland zoek je een Krankenkasse (vraag je toekomstige werkgever, welke hij aanbeveelt). Let op: voor tandartsbehandelingen in Nederland heb je een aanvullend pakket tandarts (bij CZ) nodig!

Voordeel: je kunt alle voordelen uit beide landen gebruiken! Je kunt én in Duitsland én in Nederland voor een arts kiezen – maar in Nederland blijf je gewoon ook bij je huisarts ingeschreven.

ziek
Matthias Preisinger @pixelio.de

Ben je een keer ziek en kun je niet naar je werk gaan? De Duitse werkgever wil hiervoor een bewijs van de arts. Omdat voor jou als grensarbeider net wat andere regels gelden, is in dit geval het UWV jouw aanspreekpartner. Ze hebben een servicenummer waar je je ziek en ook weer gezond gaat melden. Je ontvangt een brief, waarin staat dat je in het kader van jouw werknemersverplichtingen alles goed hebt gedaan. Deze brief moet je aan jouw werkgever voorleggen.

Conclusie

Klinkt ingewikkeld? Is het niet, het is alleen even wennen. Als alles één keer geregeld is, dan loopt het ook vanzelf. Zo heb ik het tot nu toe ervaren. Mijn tip: maak je hier nog niet druk over voordat je überhaupt werk hebt. Als het dan zover is, ga je informeren bij Krankenkasse en belastingdienst, zij weten er alles van. Er zijn hiervoor trouwens ook gratis spreekuren bij de Euregio.

Mijn persoonlijke mening: ik woon al jaren in Nederland en werk gedeeltelijk in Duitsland. Ik heb uiteraard alles zelf moeten uit zoeken. Maar er zijn genoeg mensen en instanties, waarvan je goede informatie kunt ontvangen. Ik heb de Duitse belastingdienst altijd als zeer vriendelijk en behulpzaam ervaren. Toegegeven, ik kende het Duitse systeem natuurlijk. Daarom deel ik deze kennis graag! Aarzel niet om contact met mij op te nemen.

Heb je al ervaringen met solliciteren of werken in Duitsland? Je kunt ze hieronder met ons delen. Ook vragen kun je via het reactieformulier stellen, misschien zijn de antwoorden voor iedere lezer interessant.