Duitse feestdagen / Feiertagskalender 2024

Zijn er zo veel meer Duitse dan Nederlandse feestdagen? Het antwoord is ja en nee.
Ja: Als u alle feestdagen bij elkaar telt dan klopt deze uitspraak.
Nee: Niet iedereen profiteert hiervan omdat het aantal feestdagen nogal verschilt tussen de deelstaten.

Feestdagen zijn in Duitsland ook wettelijk verplichte vrije dagen. Er zijn feestdagen die voor heel Duitsland (bundesweit) gelden. Over een aantal feestdagen mogen de deelstaten zelf beslissen. Dat is ook de reden waarom het soms lijkt alsof de buren nog meer vrije dagen hebben. Een feestdag wordt als gesetzlicher Feiertag beschouwd, wanneer hij ook een vrije dag voor werknemers betekent.

Hieronder ziet u overzicht over de feestdagen in Duitsland. Er staan in totaal 9 feestdagen (Feiertage), die voor heel Duitsland (bundesweit) vastgelegd zijn. Omdat een groot deel van Nederland Nordrhein-Westfalen als buurland heeft, klopt het gevoel van meer feestdagen dus ook. In NRW hebben ze 2 dagen meer dan bundesweit. Heeft u zakelijke contacten in Beieren? Let op! Daar hebben ze 4 dagen meer dan bundesweit.

Volgens de Duitse grondwet zijn zon- en feestdagen ervoor bestemd om uit te rusten. De wettelijke feestdag is dus ook een verplichte vrije dag met uitzonderingen in bepaalde branches zoals horeca en zorg. Daarom zijn winkels gesloten, op enkele uitzonderingen na. De winkeliers in de grensregio krijgen het dan extra druk omdat er op die dagen veel Duitsers een kort uitje naar Nederland inplannen. Ook de meeste van uw zakenrelaties zullen op deze dagen niet bereikbaar zijn.

Als een feestdag op een donderdag of dinsdag valt, nemen Duitsers graag een vrije dag (Brückentag) op de vrijdag of maandag. Daarmee hebben ze een lang weekend vrij en kunnen lekker naar Nederland gaan!

Volgens de rijksoverheid heeft Nederland in 2024 elf feestdagen (inclusief drie zondagen), alleen is er geen wet die verplichte vrije dagen voor werknemers vastlegt.

Hier kunt u de kalender downloaden.

Voor goed zakendoen is het zeker belangrijk om u iets te verdiepen in de cultuur van zakenpartner. De Duitse cultuur, en dan met name de regionale cultuurverschillen, maken steeds deel uit van mijn trainingen.