Duitse feestdagen / Feiertagskalender 2021

Zijn er zo veel meer Duitse dan Nederlandse feestdagen? Het antwoord is nee, alleen zijn de Duitse feestdagen ook wel verplichte vrije dagen. En dat kunnen dan wederom wel meer zijn in verhouding tot Nederlandse feestdagen.

Hieronder ziet u een goed overzicht over de feestdagen in Duitsland. Er staan in totaal 9 feestdagen (Feiertage), die voor heel Duitsland (bundesweit) vastgelegd zijn. Let wel: de feestdagen worden van de deelstaten georganiseerd, daarom zijn er verschillende deelstaten met verschillende feestdagen. Dat is ook de reden waarom het soms lijkt alsof de buren nog meer vrije dagen hebben. Omdat een groot deel van Nederland Nordrhein-Westfalen als buurland heeft, klopt dit gevoel ook. In NRW hebben ze 2 dagen meer dan bundesweit. Heeft u zakelijke contacten in Beieren? Let op! Daar hebben ze 4 dagen mer dan bundesweit. De zondagen van Pasen en Pinksteren worden niet als wettelijke feestdag meegenomen omdat ze sowieso vrij zijn.

Volgens de Duitse grondwet zijn zon- en feestdagen ervoor bestemd om uit te rusten. De wettelijke feestdag is dus ook een verplichte vrije dag met uitzonderingen in bepaalde branches zoals horeca, zorg. Daarom zijn de winkels dan ook gesloten, met enkele uitzonderingen. Een van de reden dat er op die dagen veel Duitsers een kort uitje naar Nederland inplannen. De meeste van uw zakenrelaties zullen op deze dagen niet bereikbaar zijn.

Volgens de rijksoverheid heeft Nederland in 2021 11 feestdagen, alleen is er geen wet dat verplichte vrije dagen voor werknemers heeft vastgelegd.

Als er een feestdag op een donderdag of dinsdag valt, nemen Duitsers graag een vrije dag (Brückentag) op de vrijdag of maandag en hebben daarmee een lang weekend vrij.

Voor het goede zakendoen is het zeker belangrijk om zich iets te verdiepen in de cultuur van zakenpartner. De Duitse cultuur, en dan met name de regionale cultuurverschillen, maken steeds deel uit van mijn trainingen.