Boekbespreking ‘Geschäftliche Begegnungen A2+ en B1+’

“Vergeet de naamvallen!”, roep ik altijd. Dat doe ik omdat ik geen voorstander ben van al het stampen van grammatica (lees: naamvallen en voorzetsels) omdat het toepassen alsnog vaak mislukt. Daarnaast hebt u de naamvallen niet nodig om u verstaanbaar te maken.

Er is meer dan naamvallen – de plus- en de minpunten op een rij

Grammatica is natuurlijk meer dan de naamvallen. Neem bijvoorbeeld de werkwoorden. Ze zijn een belangrijk onderdeel in de taal. Ze worden vervoegd in persoonsvormen, in een andere tijd gezet of ze krijgen nog een hulpje erbij. De modale hulpwerkwoorden zoals können, müssen, sollen dienen wel besproken te worden in de les.

+ Hiervoor bieden de boeken ‘Geschäftliche Begegnungen A2+ en B1+’ een mooi overzicht, met aanvullende oefeningen.

Voor wie?

+ Ik gebruik deze boeken daarom soms als aanvullend lesmateriaal voor studenten die ook baat bij bepaalde grammatica oefeningen hebben.

+ De grammatica is kort en duidelijk uitgelegd en met oefeningen onderbouwd.

– De onderwerpen zijn toegespitst op administrative functies en daarmee niet voor iedere functie gelijk aansprekend.

+ Voor het herhalen van basiskennis (A2+) en verdere verdieping (B1+) zijn de oefeningen wel toepasselijk.

+/- Als het boek wordt aangeschaft voor uw cursus is het ook geschikt voor uw zelfstudie.

+ Er zit een boek met antwoorden bij.

Mijn studenten vinden het prettig als ik eerst de oefeningen met hen doorspreek.

– In het Duitstalige boek worden de Duitse termen voor woordgroepen of tijden gebruikt, dat is onbekende woordenschat en daarom prettig als het vooraf besproken wordt.

– De luister- en spreekoefeningen zijn meestal te beknopt en vaak genoeg ook te eenvoudig voor mijn trainingen, daarom sla ik deze oefeningen meestal over. Voor het spreken en luisteren gebruik ik eigen materiaal en vooral praktische situaties die de cursist op het werk tegenkomt.

Ook voor thuis?

+ Voor het thuis oefenen zijn de luister- en spreekoefeningen wel geschikt, de student kan alles rustig na luisteren en na spreken en zelf controleren of hij alles goed kan begrijpen.

Hoeveel staat er in?

+ Het boek biedt zeven hoofdstukken met aan het eind een kort overzicht van alle besproken grammatica. Aan het eind van iedere hoofdstuk staat een woordenlijst met alle belangrijke nieuwe woorden uit dat hoofdstuk.

+ Handig zijn de standaardzinnen die in elk hoofdstuk een speciaal plekje krijgen.

En als ik het goed doorneem?

+ Na het doornemen van dit boek kunt u op A2-niveau onder andere: uzelf en uw bedrijf voorstellen, korte e-mails schrijven, afspraken maken, plannen, verzetten en afzeggen, een hotelkamer reserveren, eenvoudige dingen omschrijven en bijvoorbeeld de weg beschrijven.

Hoe gaat het verder met B1+?

+ Dit boek gaat verdiepend verder in de grammatica. Dit zijn dan ook de enige delen die ik uit het boek meeneem in de training.

– De teksten en oefeningen voor het begrijpend lezen, net als de oefeningen voor het uitbreiden van de woordenschat, zijn in de meeste gevallen niet relevant voor mijn klanten. Daarom probeer ik deze vaardigheden praktijkgericht en met actuele onderwerpen met hen te oefenen.

+ Met de grammatica voor licht gevorderden leert u zich netter in het Duits uit te drukken en daarmee professioneler over te komen.

Geschikt voor zelfstudie?

+/- Als u het systeem van deze boeken eenmaal door hebt is het gemakkelijk om er ook zelf mee aan de slag te gaan.

– Echter, de oefeningen voor grammatica zijn beperkt aanwezig en moeten aangevuld worden met verdiepende oefeningen. Vooral is het uiterst belangrijk, dat u met veel spreekervaring de geleerde onderwerpen leert toe te passen.

De theorie uit een boek kan ondersteuning bieden aan een training maar de belangrijke spreekoefeningen, vooral als het om uw werkzaamheden gaat, kan het niet vervangen.

Conclusie: ik tel elf plusjes en vijf minpunten, genoeg reden dus om met deze boeken aan de slag te gaan. Maar vertrouw hierbij op een goede trainer die dit boek met u samen gaat doornemen. Voor zelfstudie zijn er betere exemplaren zoals bijvoorbeeld Praktisch Duits. Ik zal dit boek dan ook in een volgend blog bespreken.

Wat staat er in?

Dit zijn voorbeelden van de onderwerpen in het boek A2+

Haben/sein, Sie oder du? Verben und Modalverben (werkwoorden/modale hulpwerkwoorden), belangrijke voorzetsels, begrüßen, verabschieden, danken, am Telefon, die Uhrzeiten, Terminvorschläge, Wünsche äußern, Hotelzimmer reservieren, Gäste empfangen, Wegbschreibung, Wo? Wohin? Ein Angebot/ eine Anfrage/ Reklamation schreiben

Dit boek bestellen? Klik dan hier.