Boekbespreking ‘Zakelijk Duits en Zakelijk Duits 2’, de plus- en minpunten op een rij

Zakelijk Duits

+ Zakelijk Duits is in het Nederlands geschreven en besteedt daarom ook veel aandacht aan de typische valkuilen voor Nederlanders.

+ De grammatica probeert de student kort en krachtig uit te leggen hoe bepaalde dingen in elkaar zitten.

+ Met de bijpassende oefeningen kan veel geoefend worden. De antwoorden staan achter in het boek.

+ Het boek geeft structuur in het leren van belangrijke grammatica. Er zijn schrijfoefeningen voor bijvoorbeeld het schrijven van e-mails maar ook spreekoefeningen en er is extra materiaal via downloaden te verkrijgen.

Voor wie?

+ Voor enthousiaste mensen met veel motivatie en zelfdiscipline is dit boek uitermate geschikt voor zelfstudie.

– Alleen moet u dan met de spreekoefeningen met uzelf oefenen.

– De onderwerpen zijn, net als andere boeken voor zakelijk Duits, toegespitst op administratieve functies en daarmee niet voor iedere functie gelijk aansprekend, kijk goed naar de inhoudsopgave.

+ De luister- en spreekoefeningen bieden ook ruimte voor eigen input uit uw werkpraktijk.

Geschikt voor zelfstudie?

+ Voor het thuis oefenen zijn de luister- en spreekoefeningen geschikt, de student kan alles rustig beluisteren en na spreken en zelf controleren of hij alles goed kan begrijpen.

+ Ook de grammatica-oefeningen zijn gemakkelijk thuis te doen.

Wat staat er in?

+ Het boek biedt tien hoofdstukken met aan het eind van het spreekgedeelte een lijst met de belangrijkste woorden.

+/- Er zijn veel handige standaardzinnen in elk hoofdstuk, alleen vind je ze niet altijd snel terug.

+ Na het doornemen van het boek Zakelijk Duits 1 kunt u op A2-niveau onder andere: zich voorstellen, bellen, een bestelling plaatsen, klanten te woord staan over betalingen of klachten en informatie verzamelen.

Zakelijk Duits 2

+ Dit boek is in het Duits geschreven en gaat verdiepend verder in de grammatica. Daarnaast worden handige Duitse gezegdes besproken.

+/- De onderwerpen gaan dieper in op diverse functietaken zoals bijvoorbeeld import en export, verzekeringen en het voorbereiden van presentaties en besprekingen. Als geen van deze onderwerpen voor uw werk van belang zijn, adviseer ik voor mijn cursus om het boek niet meteen aan te schaffen maar in bv. de eerste les ermee te werken. Daarna kunt u nog steeds over de aanschaf van het boek beslissen.

+ Met de grammatica voor gevorderden leert u zich professioneler in het Duits uit te drukken.

Voor wie?

Zie boven.

Geschikt voor zelfstudie?

+/- Als u het systeem van deze boeken eenmaal door hebt, is het gemakkelijk om er zelf mee aan de slag te gaan. Vooral omdat Zakelijk Duits in het Nederlands geschreven is. Voor Zakelijk Duits 2 kan zelfstudie iets uitdagender zijn. Maar op dit niveau zou u inderdaad in staat moeten zijn om eenvoudige instructies in het Duits te kunnen begrijpen.

– Echter, de oefeningen voor grammatica zijn beperkt aanwezig en moeten aangevuld worden met verdiepende oefeningen. Het is vooral uiterst belangrijk dat u met veel spreekervaring de geleerde onderwerpen leert toe te passen.

+/- Er wordt geadviseerd om 3 uur (zonder thuisstudie) per hoofdstuk te investeren.

Dat betekent, als u het helemaal alleen doet, u voldoende tijd moet investeren.

Wat staat er in?

+/- Het boek heeft tien hoofdstukken met dezelfde onderwerpen die in alle boeken over zakelijk Duits worden besproken.

Dit zijn voorbeelden van de onderwerpen uit het boek Zakelijk Duits 2:

import, export, verzekeringen, transport, op de beurs, argumenteren, presenteren.

Conclusie: Ik tel in totaal twaalf plusjes en drie echte minpunten, genoeg reden dus om met deze boeken aan de slag te gaan. Met Zakelijk Duits kunt u gemakkelijk aan de zelfstudie en op uw eigen tempo uw vaardigheden verbeteren. Een taal leer je voornamelijk door te spreken. Ontbreekt de gesprekspartner, dan moet je voor jezelf spreekoefeningen creëren.

Met het vervolgboek Zakelijk Duits 2 kunt u uw niveau nog hoger tillen. Hiervoor adviseer ik om de mogelijkheden vooraf met een ervaren trainer te bespreken. Naar mijn ervaring is een stok achter de deur zeer aan te raden. Maar vooral is het belangrijk om voldoende situaties tegen te komen om de Duitse taal daadwerkelijk in de praktijk te kunnen oefenen.

Deze boeken bestellen? Klik dan hier.