15 tips om zelf te oefenen met de Duitse taal

Mijn klanten vragen vaak wat ze buiten de lessen om kunnen doen om hun Duitse taalvaardigheid te verbeteren en bij te houden. De tips die ik dan geef, heb ik voor u op een rij gezet. U kunt deze tips gebruiken tussen de lessen door, maar ook als zelfstudie of voor het bijhouden van de taal na een cursus.

Hoe kunt u leren?

  1. Probeer iets wat u anders in uw eigen taal graag doet, af en toe in het Duits te doen. Bijvoorbeeld een stukje (online) krant lezen, nieuws luisteren of tv kijken, een liedje zingen, een klein boekje of gedicht lezen, podcast luisteren – bedenk maar iets. Houd bij het lezen van Duitse teksten een (online) woordenboek bij de hand om onbekende woorden op te kunnen zoeken.
  2. Plak gele plaknotities met belangrijke woorden daar, waar u vaker langs komt. Door onbewust iedere keer dat woord te lezen, onthoudt u het beter. Of plak in uw huis gele stickers op de koelkast (der Kühlschrank), op de bank (das Sofa), op de deur (die Tür) enzovoort.
  3. Stel uw radio in de auto in op een Duits programma of luister naar een Duits luisterboek (Spotify), podcast of CD. Kent u al ons e-boek bij de podcast Das Sprachbüro-zakelijk Duits, woordenschat, cultuur?
  4. Zet uw mobieltje of computer via de instellingen in het Duits.
  5. Schrijf een dagboek in het Duits. Daarmee traint u het formuleren van wat langere zinnen – en u houdt uw vooruitgang bij.
  6. Wees ook met aandacht bezig als u op het werk Duits spreekt of schrijft. Bijvoorbeeld luister naar uzelf, schrijf een telefoongesprek op, zoek zelf de foutjes die u maakt en probeer ze te corrigeren.

Hoeveel tijd heeft u nodig?

  1. Gelieve een kort moment per dag studeren, liever 15 minuten per dag dan 2 uur op zondag.
  2. Benut wachttijden op het station of bij de huisarts.
  3. Doe in het weekend, als u uitgerust bent en meer tijd hebt, iets wat meer concentratie vraagt. Bent u beginner? Probeer dan een keer de apps van Babbel of Duolingo. En vergeet niet al de Youtube filmpjes waarmee wij een taal kunnen leren.
  4. Continuïteit is belangrijk, probeer dus altijd het geleerde toe te passen waar mogelijk. Bijvoorbeeld praat met uzelf in de auto of tijdens de lunchwandeling. Dat klinkt misschien onwennig maar helpt heel veel. Door het hardop spreken komt u vanzelf de woorden tegen die u nog niet weet en kunt deze later opzoeken (en dan weer gele stickers plakken ;-)). Spreken is ook belangrijk om actief bezig te zijn en de uitspraak te oefenen. In het begin is het voldoende om bijvoorbeeld uit te spreken wat u op dat moment denkt of wat u ziet.
  5. Herhaling is belangrijk. Door herhaling blijft het geleerde in het langetermijngeheugen. Probeer af en toe ook dingen op te halen die u al een tijdje geleden hebt geleerd.
  6. Mocht het niet dagelijks lukken om tijd vrij te maken, stel een planning op die bij uw dagelijkse ritme past. Bijvoorbeeld in de ochtend een kort stuk (online) lezen, op weg naar werk naar Duitse muziek of podcast luisteren, tijdens de lunchwandeling met uzelf of uw collega’s Duits praten.
  7. Na werktijd hebben wij vaak niet meer veel zin en puf om geconcentreerd te leren. Probeer eens een Duitse film of documentaire te volgen op een van de Duitse omroepprogramma’s ARD of ZDF. Er is in de Mediathek van deze programma’s veel te vinden, gesorteerd naar genre en voor ieder wat wils.
  8. Wissel regelmatig tussen luisteren, lezen, schrijven en spreken. Zo mogelijk ook meermaals op een dag.

Cultuur niet vergeten

  1. Daarnaast is het aan te raden, om ook met een stukje cultuur bezig te zijn. Verzamel spreekwoorden, lekkere recepten (en vergeet niet ze ook te koken) of andere typisch Duitse dingen. Google en Youtube helpen graag.

Meer tips nodig?

Iedereen heeft zijn eigen interesses. Waar vindt u dan wat? Mocht u individuele tips willen hebben voor boeken, teksten, series, films, stuur me gerust een bericht. Probeer dan ook zo goed mogelijk aan te geven naar wat precies u op zoek bent. Ik help u graag!